onsdag 27 januari 2010

ledarroll.

Vinga testar och trotsar både mig och Alba men till skillnad från mig är Alba alldeles för snäll för sitt eget bästa och jag försöker uppmuntra henne att säga ifrån ordentligt. Snart är Vinga större och tyngre än Alba och då krävs det verkligen att Vinga vet vem som bestämmer dvs Alba. Jag försöker stärka hennes ledarroll genom att alltid låta henne gå in genom dörren före Vinga, Alba får sin mat före Vinga osv. Är det någon som har mer tips?

5 kommentarer:

  1. Uppmuntra Alba när hon säger ifrån självmant, gå ut genom dörren med före, hoppa in och ut ur bilen före, gå steget före på promenader osv. Kram

    SvaraRadera
  2. Superbra med att låta Alba gå fore i dorren samt få mat forst. Vi gjorde precis detsamma. Likadant nar det kommer till att hoppa ur bilen forst osv. Vinga ska gora allt sist. Låt Alba ligga i soffan och inte Vinga så hon vet sin plats till en borjan osv. Favorisera Alba lite (inte på elakt satt), detta ger Vinga klarhet om vem som ar ledaren. Berøm Alba nar hon sager ifrån till Vinga. På så satt kan du också se hur mental stark din Vinga ar. Ju mer Alba sager till, desto starkare mentalt ar Vinga. Ju mindre, desto vekare ar hon. Nu har Alba inte varit mamma tidigare, men det finns ingen battre tillrattavisare an tik-mamman. Hon vet exakt hur mkt som behovs for varje valp. Det ar ofta man ser att mamman ar på en valp EXTRA mkt. det ar ju for att det ar den starkaste valpen och behover mest tillrattavisande:)

    SvaraRadera
  3. Det där problemet hade vi när mammas och pappas hund var valp då Meggie var alldeles för snäll mot honom. Vi försökte få henne att säga ifrån genom att stärka henne hela tiden men det var väldigt svårt och Bosco växte ju väldigt snabbt om Meggie.
    Men sen när han blev lite äldre så ändrade sig dynamiken mellan dem relativt fort. Nu har han en otrolig respekt för henne och ser vekligen upp till henne. Det löste sig naturligt och han skulle aldrig drömma om att utmana henne längre.

    Så det kommer nog med tiden för Alba och Vinga också skulle jag tro. Det var nämligen likadant nu när min syster skaffade valp, Meggie var jättesnäll och lite mesig i början men nu när Nelson är äldre så har hon verkligen börjat säga ifrån.

    Men det är väldigt svårt att stå och se på när valpen är odräglig mot ens vuxna hund och man bara vill att tiken ska säga ifrån.

    SvaraRadera
  4. Jag tror mkt löser sig själv med. Lotus är jättemesigtsnäll mot Hamlet som bufflar på, men när han säger ifrån då satan i gatan lyssnar Hamlet minsann. :) Och här hemma är det katten som bestämmer över hunden. Det är ju samma storlektsförhållande typ som Alba och Vinga är. Så det ordnar sig av sig självt när Alba har börjat inse att den där donnan ska stanna länge länge. :) Kram

    SvaraRadera
  5. vilken otroligt fin bild på Alba! :) Vacker vacker!

    SvaraRadera